Fjällvandring i Gjendesheim

Vi packade en varsin ryggsäck, laddade spellistan och drog en nattkörning mot Gjendesheim i Jotunheimen, Norge. Dagarna som följde vandrade vi runt i bergen, gick upp på toppar, pratade, skrattade, åt gott, drack vin och bara umgicks vi två. Här är storyn.

Efter en cirka 80 mil lång körning från Stockholm tar vägen slut. Framför oss har vi en båtbrygga, en restaurang och ett vandrarhem. En skylt visar att vi är framme i Gjendesheim, en liten geografisk plats mitt i Jotunheimen.

Byggnaderna ligger precis vid strandkanten i den östra änden av sjön Gjenden. Två båtar guppar vid bryggan. I övrigt är platsen tom på folk. Det är en tydlig signal om att säsongen lidit mot sitt slut.

Gjendens turkosblå vatten slingrar sig västerut mellan nationalparkens vassa bergslandskap. Längs den södra sidan svävar solen dagligen över bergskammarna innan den går ned vid sjöns västra ände i fjärran. Längs norrsidan reser sig Besseggen, en imponerande mäktig och vacker bergskam. Tillsammans med den 149 meter djupa sjön bildar miljön en nästintill overklig vy. Det är lätt att förstå att vi befinner oss på en av jordens vackraste platser.

Beseggen är en 1, 5 mil lång bergskam som löper längs sjön Gjenden i Norge. En vandring tar cirka åtta timmar. Platsen rankas på flera håll som en av världens vackraste.
Beseggen är en 1, 5 mil lång bergskam som löper längs sjön Gjenden i Norge. En vandring tar cirka åtta timmar. Platsen rankas på flera håll som en av världens vackraste. Foto: Clarence Frenker
Bilder från Norge och Gjendesheim

Vi har inte bokat något boende i förväg men lyckas ändå få tag på ett dubbelrum på vandrarhemmet, som drivs i Norska turistföreingens regi. Det var det sista som fanns ledigt denna sista hösthelg innan allt stänger för säsongen.

I rummet – som ligger i en av fyra bostadsbyggnader – finns två sängar, ett element och en bokhylla. Toalett och dusch delar vi med resten av gästerna. Sängkläder ingår inte så vi rullar ut våra sovsäckar på britsarna. Sedan sträcker vi ut oss några minuter innan vi packar en lätt dagturssäck och beger oss ut för att utforska området. Det är sen eftermiddag och vädret är klart och friskt. Solen lyser med all sin kraft på den klarblå himlen och skapar ett höstlandskap som hämtat ur en oljemålning.

Vi tar en tur längs vattnet och följer en lång stig innan vi hittar en udde där vi stannar för en kaffepaus. Återigen slås vi av hur vackert allt är. Det blåser friskt och temperaturen börjar krypa nedåt nollgradigt men solen skiner fortfarande även om den nu är på väg ned bakom bergen i horisonten.

Efter ett tag beger vi oss tillbaka till vandrarhemmet. Vi har bokat en trerätters middagssittning från klockan 20. Restaurangen är belägen i huvudbyggnaden. Där finns även en shop som säljer friluftskläder samt ett allrum med soffor och en öppen spis. Stora fönster vätter mot sjön och bjuder på ett vackert bildspel när eftermiddagen växlar om till kväll. Här kan man med fördel ta ett glas vin och värma upp sig framför elden.

Prick klockan 20 öppnar dörrarna till matsalen. Det är uppdukat på långbord och vi ombeds att slå oss ned på en gång. Vi hamnar med flera andra par, samtliga från Norge. Därefter serveras förrätten: en rotfruktssoppa med bröd. Få maträtter passade bättre att börja en middag med just då. Till huvudrätt serverades stek med ugnsrostad potatis och champinjonsås. Allt serverat med rött vin. Till efterrätt blev det en pannacotta.

Efter en dag med fjälluft, god mat och några glas rödvin krävdes det inte mycket för att sängen skulle börja locka. Inte minst för att hinna ladda batterierna inför morgondagens strapatser.

Vi vaknar av att det smälls i dörrar. Våra rumsgrannar är i full gång och verkar inte ta hänsyn till att det bor andra i huset. Vi drar oss en stund i våra sovsäckar, märkbart påminda om vinet från kvällen innan. Vi kravlar oss till sist ur värmen och ut i det kyligare rummet, klär på oss och beger oss till huvudbyggnaden för att äta frukost.

Frukostbuffén bjuder på vad man kan förvänta sig och lite till. Kaffe, frukt, mackor, gröt, yoghurt, juice, våfflor med creme fraiche och lite annat gott. Vädret är strålande och från vår plats i matsalen var det fri sikt ut över Gjenden och bergen.

Efter frukosten snörar vi på oss skorna, fyller en kaffetermos och beger oss iväg. Vi hade planerat att gå Besseggen, en dagslång kamvandring. För att hinna med strapatsen på en dag går det under säsongen morgonbåtar till Memurubu så att man kan börja kamvandringen på en gång. Dessvärre för våran del hade båtarna slutat gå för säsongen, fick vi veta på plats. Enda alternativen skulle vara att gå sträckan i stället och hoppas på att hinna. Eller strunta i det. Vi valde så klart att vandra till fots och satte igång omedelbart.

Vandringen går längs Gjenden tills vi når Memurubu, en vackert belägen fjällstation som nu ligger helt öde och nedsläckt med bergstopparna i bakgrunden. Det var alltså det. Säsongen har definitivt nått sin ände och vi är sist på plats. Vi har endast mött ett fåtal vandrare på vägen och samtliga var på väg åt motsatt håll, det vill säga hemåt.

Vi slår oss ned på Memurubus brygga och äter en lunch. Det turkosblå vattnet ligger spegelblankt och solen fortsätter att steka på. Vi är helt ensamma och tystnaden är total. Frågan som återstår är om vi skulle hinna med kamvandringen innan mörkrets inbrott. Den beräknas i normala fall ta cirka åtta timmar och vi har max sex timmar på oss. Det kunde gå om vi höll tempo, men då finns inga som helst marginaler.

Efter stund packar vi ihop och bestämmer oss för att försöka. Vi vandrar upp för en brant stigning, peppade och taggade att få peake den här dagen. Men när vi väl är uppe och tittar på klockan kan vi bara besviket konstatera att vi inte skulle hinna. Vissa delar är tekniskt utmanande under tidspress och risken är därför stor att vi skulle bli fast i bergen över natten om vi försökte. Så vi fattar det bittra beslutet att vända om. Men först vandrar vi runt på höjderna för att njuta av den fantastiska utsikten över glaciärerer, sjöar och dalar.

Vi hade precis kommit tillbaka i Gjendesheim när mörkret sänkte sig över området. I samma stund sjönk temperaturen under nollstrecket och vi var båda glada över att vi inte var kvar uppe på bergskammen.

I stället belönade vi oss, trötta och möra efter den lite drygt tio timmar långa vandringen, med en middag på sjörestaurangen. Vandrarhemmet var nu stängt för säsongen och det var ren tur att vi hittade en servering som var öppen. Dessutom med bra mat och service. Alternativet att hälla i sig en burk tonfisk hade i och för sig inte varit fel det heller. Men det här var så att säga pricken över i:et.

Mätta och belåtna börjar vi bege oss till bilen. Det är dags för oss att dra vidare. Minusgraderna är nu ett faktum och allt är inbäddat i totalt mörker. Hela platsen har gått i ide.

Vi vrider om startnyckeln, trycker på play och lämnar en fantastisk vandring bakom oss. För att hitta nya platser att utforska.

Fakta om Gjendesheim

Plats: Gjendesheim, Jotunheimen, Norge.

Hur: Hit tar man sig enklast med bil. Skriv in Lom på GPS:en och följ anvisningarna. Från Stockholm är det cirka 80 mil och det går att åka både via Arvika och Oslo.

När: Från vår till höst. Fjällstationen är öppen från april och stänger den första veckan i oktober. Båtarna mellan Gjendesheim Memurubus slutar dock gå tidigare så se till att kolla upp turlistan innan avfärd. Det gåt dock att vandra i området utan båten om man har några dagar på sig och inte räds att gå några mil. Under högsäsong kan det vara mycket folk i området. I slutet på säsongen är dock trycket mindre.

Boende: Vandrarhemmet i Gjendesheim drivs av Norska Turistföreningen. Där finns både dubbelrum och gemensamma sovsalar. I huvudbyggnaden finns en restaurang, dusch och torkrum, en shop samt ett allrum med öppenspis. Det finns även möjlighet att tälta på angivna platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.