Nonstop och publish

Gullmarsplan i Stockholm.
Gullmarsplan. Foto: Clarence Frenker

På väg hem för lite julledighet. Står i en fullproppad tunnelbanevagn och skriver på mobilen. Gav precis bort min plats till en liten grabb. Han flackade runt som en vante i vagnen. Har nu klivit av i Gamla stan. Väntar på linje 17. Det blåser kallt. Julreklam överallt, men ingen julkänsla. Linje 18 rullar in. Den är halvfull.  I vanliga fall hade jag klivit på, bytt i Skanstull eller Gullmars. Försöker alltid vara i rörelse. Men nu står jag still och skriver i stället. Är sjukt hungrig. Har haft tidningslämning i dag så det har varit stillasittande framför datorn som gällt om man säger så. Det kryper i musklerna, behöver ladda ur. Ska drs till gymet och lyfta lite.

Ett till Farstatåg rullar in. Den här gången kliver jag på. Klarar inte av att stå still. Kommer på att jag skriver i stackato. Hatar det. Men med telefonen blir det då. Korta meningar.

Det är alltså halvdött i t-banevagnen nu. Några sitter med julklappar i famnen, andra pickar på mobilen. Jag lyssnar på musik, tittar upp och möts av tomma blickar. En tittar livlöst rakt fram, en annan skannar annonser i taket och en tredje sitter och småler för sig själv. Vi har det för bra i det här landet. Nu har vi kämpat klart för den här hösten och åker hem och unnar oss lite jul. Köper grejer vi inte behöver. Åtminstone inte materiellt. Däremot fyller de ju någon sorts social och traditionell funktion.

Hoppar tillbaks i tanken till när jag var tonåring. Då kunde jag sitta precis så här och skriva ner mina iakttagelser i ett block. Med en riktig penna. Precis som nu fast bara för mig själv. Tiderna förändras men inte man själv konstigt nog.

Åker över Skanstullsbron. Hammarby sjöstad växer, Stockholm krymper. I dag skrev jag bland annat om att ett jättehöghus stoppas i Hammarby sjöstad. Fortum satte sig på tvären och menade att det skulle störa deras framtida verksamhet.

Kliver av vid Gullmars. Tåget åker och när jag tittar upp ser jag bilköerna över bron i alla filer bara tio meter ifrån mig. Same same. Fuck it. Nu har jag skrivit nonstop sedan T-centralen. Trycker publish.

God jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.